Systeembouw

Daglicht

We brengen dagelijks en jaarlijks meer tijd door op onze werkplek dan in de buitenlucht. Daarom vinden mensen het fijn om op hun werkplek een gevoel te houden van een dagritme en van de wisselingen in het weer. Daglicht op de werkplek zorgt gewoon voor een beter werkklimaat, minder verzuim en betere prestaties. Dit geldt zowel voor kantoren als voor bedrijfshallen. Het nadeel van grote glasoppervlaktes is ook bekend: veel meer warmteverlies in de winter en veel meer koelbehoefte in de zomer.

Bij kantoren, showrooms en dergelijke is het belangrijk direct bij het eerste ontwerp al rekening te houden met de oriëntatie van de beglaasde gevels ten opzichte van de zon.  Glas op het zuiden wordt bij voorkeur zonwerend uitgevoerd en/of voorzien van buitenzonwering of een fors dakoverstek. Bij glas op oost en west heeft een overstek niet zoveel zin maar is buitenzonwering wel gewenst. Glas op het noorden geeft relatief veel energieverlies in de winter (geen zonnewinsten) maar uiteraard behoeft geen zonwering.

Hardeman past standaard HR++ beglazing of Triple glas toe in haar bedrijfspanden waardoor de energieverliezen relatief beperkt blijven. Zeer hoog isolerend glas kan in de ochtend aan de buitenzijde wel condenseren, dit is een teken dat het glas zeer goed isoleerd en dus de buitenruit koel blijft.

Daglicht in bedrijfshallen wordt veelal door het dak binnen gebracht omdat de hallen vaak relatief diep zijn en de werkplekken dus ver van de gevels af. De beste manier van daglicht inbrengen is middels daglichttunnels; deze hebben een zeer hoge lichtopbrengst ten opzichte van het oppervlakte en er is gemiddeld maar 0,5 tot 1% van het vloeroppervlak aan tunnels nodig om voldoende daglicht binnen te brengen. Het feit dat onze dak- en wandpanelen ook wit aan de binnenzijde zijn en dus een hoge reflectiewaarde hebben draagt hier aan bij. Met traditionele lichtstraten of lichtcassettes is ca. 5% van het vloeroppervlakte nodig en daardoor veel meer warmte- en koudeverliezen. In de aanschaf echter zijn lichtstraten veel goedkoper dus bij bedrijfshallen welke maar beperkt verwarmd worden en waarbij de temperatuur in de zomer gerust iets op mag lopen zijn deze een zeer goed en voordelig alternatief voor de tunnels.

In bijgaand document  Polycarbonaat lichtstraten  vindt u meer informatie over de mogelijkheden qua isolatiewaarden warmtetoetreding en dergelijke betreffende de lichtstraten.

Graag maken wij voor uw nieuwbouw een indicatieve daglichtberekening en kostprijsberekening voor beide alternatieven, waarmee u een gefundeerde beslissing kunt nemen.